Erinevalt erkrohelisest matcha pulbrist on hojicha värvuselt hoopis tuhkjas pruun. Joogiks valmistatuna on see röstiselt aromaatne ja kosutav, maitselt magus, kergelt pähklise maitsega. Sellest saab teha nii veega segatud teed kui piimaga segatuna houjicha lattet.
Matchamurai.ee hojicha pulber pärineb ühest väikefarmist Kyotos, mis valmistab pulbrit ainult rohelise tee lehtedest. See on oluline info, sest mitmed tootjad valmistavad seda teed ka vartest jm ülejääkidest, mistõttu ei ole jook sedavõrd maitseküllane ega aromaatne. Meie hojicha pulber on keskmise röstiga, mis tagab maitse maheduse, samas piisava intensiivsuse (tehakse ka kõrget ja madalamat rösti).
Hojicha kasulikkus
1. Hojicha on madala kofeiinisisaldusega ja sobib joomiseks isegi õhtusel ajal. Kui 3 g matcha pulbrit (või kohvi) sisaldab u 100 mg kofeiini, siis hojicha vaid 8 mg. Kofeiinisisaldus langeb tuntavalt kõrge kuumusega töötlemise ehk röstimise tõttu. Selle protsessi käigus kaob rohelise tee lehtedest ka mõrksus.
2. Erinevad Jaapanis tehtud uuringud näitavad, et hojicha on antioksüdantiderikas. Muu hulgas sisaldab see rohkelt närvisüsteemi toetavat ja rahustavat L-teaniini ning polüfenoole, mis on looduslikud immunsüsteemi kaitsjad haigustekitajate vastu. Selles sisalduvad kateiinid aitavad vähendada halba kolesterooli, alandavad vererõhku ja veresuhkrut, aitavad tagada kiiremat ainevahetust.
Kuidas hojicha pulbrist teed valmistada
Hojicha’st võid valmistada teed kuuma veega (sarnaselt matcha teele). Sõelu matcha kaussi 3 g matcha pulbrit, lisa 30 ml toasooja vett, sega vispliga ühtlaseks pastaks. Lisa 60 ml kuuma, 80-kraadist vett, vispelda vahuseks.
Eriti kosutav jook on hojicha latte e. pulber vahuse piimaga. Vaata retsepti siit.