Miks on mõni matcha pulber erkroheline, teine aga lausa kollakas ja tuhm? Matcha pulbri värvus on oluline, sest annab aimu matcha kvaliteedist. Alljärgnevalt neli olulist tegurit, mis matcha värvi ja ühtlasi ka selle kvaliteeti mõjutavad.
1. Kuidas teelehed on kasvatatud
Enne teelehtede korjet varjutatakse teepõõsad otsese päikesevalguse eest. See 2-4 nädalane periood on talunikele aeganõudev töö ja pärsib lehtede kasvu, kuid on määrava tähtsusega nii matcha pulbri maitsele, värvusele ja toitainete sisaldusele. Varjutamise ajal tõuseb lehtedes oluliselt klorofülli, kofeiini, antioksüdantide, aga ka L-teaniini sisaldus. Teelehtede maitses väheneb mõrksus ning nende värvus muutub intensiivselt roheliseks.
2. Millal teelehed on korjatud
Kõige kvaliteetsem matcha valmib kevadel korjatud teelehtedest. Käsitsi korje korral nopitakse vaid tipmised lehed, mis on kõige nooremad ja värskemad. Just need lehed on kõige rohelisemad ja toitaineterikkamad.
3. Kuidas teelehti töödeldakse
Korjatud teelehed aurutatakse ja lühidalt ka röstitakse, mis lukustab erkrohelise värvi ja toitained. Kui lehed on kuivanud, hoiustatakse need jahedas mitmeks kuuks. Selle aja jooksul muutub teelehtede maitse aina umamisemaks.
Matchamurai tarnib oma matcha pulbri otse tootjatelt, kes jahvatavad lehed pulbriks vahetult pärast meie tellimuse esitamist. Matcha rikkalik värv, maitse ja aroom säilib kõige paremini siis kui pulber jahvatatakse aeglastes kiviveskites. Kasutades nt kiireid tööstuslikke masinaid, on lehtedel ülekuumenemise oht, mis muudab ka lehtede värvuse tuhmimaks.
4. Kuidas matchat säilitatakse
Matcha värvust ja kvaliteeti mõjutab palju ka see kuidas matchat hoiustatakse. Matcha pulber peab olema suletud õhukindlalt – kui pakk või tops ei ole suletud, kaotab matcha oma kauni värvuse juba mõne päevaga. Liigne kuumus mõjub samaväärselt – seega hoia seda võimalusel jahedas, kindlasti mitte üle 25 kraadises ruumis. Kui pakend on veel avamata, hoia seda külmkapis. Kui avatud, ära seda külmkappi pane – rohelisel teel ja matchal on hea omadus külmkapis olevaid lõhnu omastada.