Matcha stolleni retsept

Stollen on rikkalik, martsipanitäidisega jõuluküpsetis Saksamaalt, mille maitse sai  veelgi rikkalikum tänu matcha pulbrile. Stollen valmista kas mõned päevad või nädal enne söömist. Sellest kogusest saad kaks väiksemat stollenit - nii endale kui kingituseks sõbrale.
  • 200 g rosinaid ja 100 g kuivatatud jõhvikaid
  • 0,8 dl värskelt pressitud apelsinimahla, passionipüreed (või rummi)
  • 100 g kreekapähkleid
  • 0,6 dl vett
  • 12 g kuivpärmi (Nordic Yeast)
  • 1,25 dl piima
  • 450 g nisujahu ja 80 g rukkijahu (või speltajahu)
  • 0,5 dl suhkrut
  • 20 g kulinaaria matcha pulbrit 
  • Maitseained: 1,5 tl ingveripulbrit, 1 tl soola, 1 tl kaneeli, 1 tl kardemoni, 1 tl riivitud muskaatpähklit
  • 225 g + 100 g võid
  • 1 sl mett
  • 1 suur munakollane
  • 50 g suhkrustatud ingverit
  • 1 tl riivitud apelsinikoort
  • 250 g mandlimartsipani
  • 100 g tuhksuhkrut ja 1 tl matcha pulbrit
1. Kui jõhvikad ja rosinad on liiga suured, haki need peenemaks. Vala peale apelsinimahl ja jäta vähemalt tunnikeseks ligunema.
2. Valmista ette (pärmi)juuretis. Selleks sega umbes 40-kraadine soe piim kuivpärmiga. Lisa 140 g nisujahu, sega ühtlaseks, kata kauss pealt kile ja köögirätikuga ning jäta tunnikeseks sooja kohta seisma.
3. Sega kokku kuivained (matcha, ülejäänud nisu- ja rukkijahu, suhkur, maitseained). Sulata 225 g võid ja mesi ning lase jahtuda 40 kraadini. Kalla või-meemass koos munakollasega kuivainete sisse ja sega, kuni mass on ühtlane. Lisa juuretis. Sõtku tainast, kuni see on elastne ja ühtlane. Lisa jõhvikad ja rosinad (koos vedelikuga), hakitud kreekapähklid, hakitud ingver ja riivitud apelsinikoor.
4. Kui oled saavutanud ühtlase taina, kata see kile ja köögirätikuga ning jäta tunnikeseks sooja kohta kerkima. Tunni aja pärast sega tainas läbi ja jäta veel üheks tunniks kerkima.
5. Jaga tainas kaheks ja vormi saadud tükid õhemateks ristküliku-laadseteks tükkideks. Jaga martsipan kaheks ja rulli pätsipikkusteks kangideks. Pane kummagi tainatüki keskele martsipanikang ja vormi kenaks pätsiks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 
6. Kata pätsid kile ja köögirätikuga ja pane veel tunniks ajaks sooja kohta kerkima. Jäta pätside vahele kerkimisruumi.
7. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 40-45 minutit.
8. Sulata ülejäänud või (100 g) ning pintselda ahjust tulnud ja küpsenud stolleneid sellega pealt kokku. Oota, kuni või imendub ja pintselda veel kord.
9. Sõelu peale tuhksuhkru ja matcha pulbri segu, määri ka käega seda ahjusooja stolleni sisse. Osa suhkrust imendub stolleni sisse, nii et sõelu mitu korda. Mässi jahtunud stollenid toidukilesse ja pane kas mõneks päevaks või nädalaks külmkappi maitsestuma.
10. Enne söömist tõsta tunnike varem toatemperatuurile ja sõelu peale veel natukese matchaga segatud tuhksuhkrut.

Retsept: Eva Pärtel (Perenaise Pagariäri)


Kommentaarid

Email again:

Eelmine

Houjicha latte retsept

Järgmine

Kuidas teha matcha teed

Jaga seda artiklit