Matcha teed valmistatakse kas kangema (koicha) või lahjema teejoogina (usucha). Siit leiad õpetuse kuidas usucha matchat valmistada nii, et see tuleks võimalikult maitsev ja aromaatne. Just nii on meile seda õpetanud matcha teemeistrid Jaapanis.
1. Kasuta matcha kaussi või mõnda muud laiapõhjalist nõud, milles jooki hea vahustada. Kalla kaussi kuum, 80-kraadine vesi ja lase kausil ca 3-5 minutit soojeneda. |
|
2. Kalla vesi ära ja kuivata kauss seestpoolt. Kauss on kuum ja matcha pulbri lisamiseks valmis. |
|
3. Pane bambuslusika abiga sõelale 2,5 g matcha pulbrit ja sõelu kaussi. Sõelumine on vajalik, et pulber oleks võimalikult ühtlane ja tükivaba ning seguneks paremini veega. Pulber muutub sooja kausi sees meeldivalt aromaatseks. |
|
4. Lisa 20 ml ca 80-kraadist vett. Kloorise ja karedapoolse kraanivee asemel eelista pehmemat pudelivett. |
|
5. Sega bambusvispliga ringikujuliselt, et veest ja pulbrist moodustuks ühtlane pasta. |
|
6. Lisa 60 ml 80-kraadist vett ja vispelda M-kujulisi liigutusi tehes intensiivselt, nii et jook oleks vahuline ja õhuline. Vispelda nii, et kausi põhja vispliga ei puuduta. |
|
7. Matcha usucha on valmis. Naudi seda hetke. Matcha kõrvale serveerivad jaapanlased traditsioonilisi miniatuurseid wagashi maiustusi. |